Finance & control traineeship

Financiële data is niet alleen cruciaal om tijdig risico’s te signaleren, maar ook om de blik op de toekomst te kunnen richten. Om de juiste voorspellingen te maken, te kunnen digitaliseren en innoveren.

Als Finance & Control trainee draag je bij aan het verbeteren van (management)informatie, maak je analyses en verbind je teams en collega’s met elkaar om samen nog meer waarde toe te voegen aan de opgaves waar de gemeente aan werkt.

Over het finance en control traineeship

Het Finance & Control traineeship duurt 2 jaar. Je gaat aan de slag met analytische en uitdagende opdrachten zoals het opzetten van financiële dashboards, je werkt mee aan meerjarige investeringsplannen of voert risico– en trendanalyses uit. Aan afwisseling geen gebrek want in twee jaar tijd vervul je uiteenlopende rollen binnen verschillende domeinen én in verschillende steden.  

Vier dagen per week ben je aan het werk en de vijfde dag ga je samen met je mede-trainees aan de slag met je eigen ontwikkeling of voer je G4 gemeente-brede opdrachten uit. We vinden het belangrijk dat je opdracht goed bij je past. Daarbij houden we rekening met jouw behoeften, ervaring en ambitie én die van de opdrachtgevers. Klikt het van beide kanten en hebben jullie er beide vertrouwen in? Dan kun je aan de slag! Naast je eigen opdracht, werk je ieder half jaar samen met je mede-trainees aan een gemeente overstijgende opdracht. Deze raken veelal een actueel thema, zoals duurzaamheid, smart cities en innovatie hubs. 

Om je financiële skills een boost te geven, volg je een Finance & Control track speciaal ontwikkeld door de Erasmus Universiteit Rotterdam. Heb je nog geen ervaring? Dan legt dit programma de basis om te kunnen werken in junior Finance en/of Control rollen binnen de overheid. Al wel een relevante studie afgerond of ervaring opgebouwd? Dan zorgt het programma voor passende verdieping of specialisatie. 

Naast werken aan je vaardigheden vinden we het ook belangrijk dat jij je als persoon verder ontwikkelt. Je gaat op onderzoek uit om te ontdekken waar je goed in bent, wat je valkuilen zijn en hoe je daar op jouw manier mee om kunt gaan. Om je hiermee op weg te helpen krijg je trainingen (denk aan persoonlijke visie, omgaan met weerstand en managen van verwachtingen), voer je gesprekken met je talent coach over je ontwikkeling en wissel je ervaringen uit met je mede-trainees.

Een unieke combinatie van werken & leren

Perspectief na je traineeship

Klaar met je traineeship, en dan? We vinden het bieden van perspectief belangrijk. Tegen het einde van je traineeship, ga je daarom samen met je talent coach in gesprek over een mooie vervolgstap. Waar kreeg je de afgelopen twee jaar energie van, waar zou je je nog verder in willen ontwikkelen en ook: wat past niet bij jou? Het zijn een aantal vragen die inzicht kunnen geven bij het kiezen voor een volgende stap. 

Oud-trainees zijn uitgestroomd in verschillende functies, denk bijvoorbeeld aan Controller, Adviseur Subsidies of Financieel Adviseur.

Is dit iets voor jou?

Jij bent…

 • Hbo of wo afgestudeerd en hebt maximaal 3 jaar relevante werkervaring
 • Studieachtergrond maakt niet uit, zolang je maar affiniteit hebt met Finance en/of Control. Verder ben je leergierig om je verder te ontwikkeling binnen
  dit vakgebied
 • Nieuwsgierig om aan de slag te gaan met je persoonlijke ontwikkeling. Naast het ontwikkelen van je hard-skills, wil je ook op persoonlijk vlak
  ontwikkelen
 • Analytisch en vindt het leuk om complexe vraagstukken uit te pluizen en te versimpelen;
 • Daadkrachtig, ziet kansen en durft deze te pakken, ook al is dat soms best spannend en uitdagend;
 • Verbindend. Je houdt van samenwerken en kunt je goed verplaatsen in anderen
 • Vloeiend in de Nederlandse taal. De voertaal binnen de gemeenten en tijdens trainingen en coaching is Nederlands. Daarom vragen we minimaal level
  B2 in de Nederlandse taal.

Wat we bieden…

 • De mogelijkheid om bij de vier grootste gemeenten in Nederland binnen te kijken en uit te zoeken welke rollen het beste bij jou passen
 • Een salaris van €3200,- bruto p/m en een contract voor 2 jaar. Zijn we na 2 jaar beide tevreden? Dan gaan we samen kijken naar een mooie
  vervolgstap
 • 44 vakantiedagen, een Individueel keuzebudget (IKB) van 17%, een laptop en telefoon en een NS Business Card welke je zakelijk kunt gebruiken
 • De mogelijkheid om in overleg thuis of op kantoor te werken
 • Een op maat gemaakt programma vanuit de Erasmus Universiteit Rotterdam om jouw Finance en Control skills op te bouwen of verder te
  ontwikkelen
 • Een eigen talent coach, waarmee je één op één gesprek voert over jouw ontwikkeling. Daarnaast heb je een persoonlijk ontwikkelbudget van €2000,-,
  welke je kunt inzetten voor extra verdieping of verbreding buiten het programma.

Het Sollicitatieproces

Enthousiast geworden? Hartstikke leuk! Dan ben je vast ook benieuwd hoe het sollicitatieproces eruit ziet. Dat leggen we je graag uit.

Solliciteren

Wil je Finance & Control trainee worden bij de G4? Per 2024 starten we weer met de sollicitatieprocedure. Houd de website en socials in de gaten.

Game time

Na het inleveren van je sollicitatie, vragen we je om een aantal online games te spelen zodat we je beter leren kennen. Op deze manier kunnen we ook beslissingen maken op basis van objectieve data en heeft iedereen gelijke kansen. En ze zijn ook nog eens hartstikke leuk!

Kennismaken

Tijdens dit gesprek onderzoeken we of er een match is en kijken we samen of het F&C traineeship bij de G4 de juiste plek is voor jou. Je voert een gesprek met één van onze recruiters. We gebruiken jouw antwoorden op de motivatievragen en de uitkomsten van de game als het vertrekpunt voor het gesprek. 

Matching day

Dit is de laatste stap in het selectieproces. Tijdens deze dag vertellen we je meer over werken als G4 trainee en heb je een tweede sollicitatiegesprek.

Arbeidsvoorwaarden

Het proces goed doorlopen? Dan feliciteren we je graag! Tijdens de laatste fase nemen we de arbeidsvoorwaarden van het traineeship met je door. En dan tekenen maar! 

Ervaringen oud trainees F&C

"Er zitten veel interessante mensen en verhalen in de organisaties en dat maakt het aantrekkelijk om voor de verschillende gemeenten te werken."

"Werken voor de G4 betekent meedraaien aan vraagstukken op grote schaal, voor honderdduizenden burgers."

"Beleid vertegenwoordigen waarmee iedereen geholpen is en waarmee de wereld een stukje eerlijker gemaakt wordt, daar sta ik voor."