EHBB- Eerste Hulp Bij BIRGIT

Donderdag 22 februari was het zo ver! De G4 trainees Informatiemanagement presenteerden de resultaten van hun eerste gezamenlijke poolopdracht. In opdracht van de CIO’s van de G4 hebben ze de afgelopen zes maanden het samenwerkingsverband BIRGIT onderzocht . De resultaten zijn gepresenteerd aan de hand van een tentoonstelling, getiteld EHBB: Eerste Hulp Bij Birgit.

 

Wat is BIRGIT?

De gemeente Rotterdam heeft in het verleden een ICT-toepassing ontwikkeld voor het gebruik en het beheer van het stelsel van basis- en kernregistraties (het stelselbeheersysteem). Daarnaast is de webinzagefunctie ontwikkeld, dat zoeken en raadplegen in een aantal registraties mogelijk maakt. Beide functionaliteiten zijn ondergebracht in een vereniging genaamd BIRGIT, waar de gemeenten Rotterdam, Den Haag en Utrecht deel van uitmaken. Op deze manier kunnen de verschillende gemeentes basisgegevens met elkaar uitwisselen. Het was aan de trainees om het samenwerkingsverband te onderzoeken en advies te geven over de toekomst. Zes maanden lang zijn zij in BIRGIT gedoken en hebben een dag georganiseerd om de resultaten te delen.

 

Een inspirerende dag

Het doel van de dag was om de verschillende betrokkenen bij het samenwerkingsverband met elkaar in discussie te laten gaan over de toekomst van BIRGIT. Drie CIO’s waren aanwezig, leden van de raad van commissarissen, strategisch adviseurs, functioneel beheerders en gebruikers van de software van BIRGIT. Ze werden uitgedaagd om durf te tonen, keuzes te maken en de discussie scherp te voeren. Zo probeerden de trainees hun belangrijkste inzichten aan de deelnemers mee te geven: durf keuzes te maken en richting te geven, want verwaterde compromissen sluiten kan iedereen. De trainees deelden deze boodschap in woord en beeld: zo liep een trainee als dokter rond met pilletjes tegen de consensuszucht, konden de aanwezigen letterlijk hun “stip op de horizon” op een canvas plakken en werden mogelijke toekomstscenario’s gepresenteerd door de trainees. De bestuurder van BIRGIT kreeg het afsluitende woord. Volgens hem is het nu tijd voor BIRGIT om met de ingrediënten van de middag aan de slag te gaan.

Spring naar toolbar