Hoe ziet het traineeship er uit?

De traineeships van de G4 bevatten een uniek tweejarig programma, aangeboden door de 4 grootste gemeenten van Nederland: Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. De G4 heeft te maken met specifieke vraagstukken op het gebied van gebiedsontwikkeling, Smart City, decentralisatie van de zorg en welzijn, en duurzaamheid. Binnen al deze items spelen informatievoorziening en financiën een belangrijke rol. De traineeships bestaan uit een combinatie van werken en leren, waarbij de professionele en persoonlijke ontwikkeling van de trainee centraal staat. Een uitgelezen kans voor jou, als young professional, om kennis te maken met de verschillende en dynamische overheidsorganisaties. Je werkt aan projecten met impact en krijgt de kans om het verschil te maken. Elk half jaar start je bij een andere G4 gemeente met een nieuwe opdracht. Je leert hierdoor veel over jezelf en over de plek waarop jij het beste tot je recht komt.

De traineeships zijn een combinatie van werken en leren. Je gaat aan het werk in een van de 4 gemeente en zet je in voor vraagstukken binnen de G4 gemeenten. Er zijn 2 traineepools met ieder een eigen profiel: Informatiemanagement en Financiën en Control.

Ieder traineeship kent de volgende onderdelen:

 

Werktraject

Er wordt voor ieder profiel een traineepool gevormd van 16 trainees. Per gemeente zijn voor iedere pool 4 traineeplekken beschikbaar. Je krijgt bij een van de gemeente een contract van 2 jaar voor een volledige werkweek. Ieder half jaar ga je aan een uitdagende opdracht werken bij een van de andere vier gemeenten. Hierdoor leer je de vier gemeenten kennen en krijg je inzicht in de overeenkomsten en verschillen binnen de gemeenten. Daarnaast bouw je een zeer groot en divers netwerk op.

 

Leertraject

Naast je werkzaamheden bij een van de gemeente volg je samen met je medetrainees een gemeenschappelijk leertraject. Dit omvat ongeveer 8 uur per week. Binnen het leertraject van het traineeprogramma wordt uitgegaan van een optimale integratie van zowel leren in het werk, leren door en met anderen en formele trainingen.

Het leertraject zal enerzijds bestaan uit vakinhoudelijke trainingen en anderzijds bestaan uit trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling. De vakinhoudelijke trainingen gaan vooral over de veelgebruikte methoden en technieken binnen de G4 gemeenten. De trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling gaan over jezelf beter leren kennen en het ontwikkelen van vaardigheden die voor het uitoefenen van je functie van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan trainingen in vaardigheden rondom projectmatig werken, communicatie, leiderschap en advies. Daarbij is persoonlijk leiderschap van groot belang. Er wordt verwacht dat je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen ontwikkeling.

 

Begeleiding

Voor zowel het werktraject als voor het leertraject is er iemand die je begeleidt en coacht. Zo is er een mentor die je op de werkplek coacht en een traineebegeleider die jou en je medetrainees in je individuele en groepsontwikkeling begeleidt en coacht.

 

Gemeentebrede poolopdrachten

Samen met andere trainees voer je ieder half jaar een G4 brede poolopdracht uit. Deze poolopdrachten zijn projecten in directe opdracht van een directeur of wethouder die een actueel thema binnen de G4 raken.

Kortom, het traineeship van de G4 biedt jou een leerzame werkomgeving met ontzettend veel mogelijkheden en kansen binnen de 4 grootste gemeenten van Nederland. Tel daar een aantrekkelijk aanvangssalaris en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden bij op en dan hebben we een traineeship waar wij als G4 trots op kunnen zijn!

 

Meer weten

Meer weten over de twee verschillende traineepools? Kijk dan verder bij Informatiemanagement en/of bij Financiën en Control.