Traineeships overheid

Werken bij de
overheid

 

In Nederland werken meer dan 900.000 werknemers binnen de overheid- en onderwijs sector. Deze sector, ook wel de publieke sector genoemd bestaat uit het Openbaar Bestuur, Onderwijs en Wetenschappen en Veiligheid. 

 

Daarvan werkt ongeveer een derde bij het Openbaar Bestuur, bestaande uit de gemeenten, het Rijk, de Waterschappen, Provincies en de Rechterlijke Macht. Laten we dit voor het gemak de overheid noemen.

Werken voor de overheid betekent maatschappelijke impact maken en betekenisvol werk leveren. Een grote en groeiende groep mensen is op zoek naar zingeving in hun werk. Dat is dan ook een van de redenen waarom de Rijksoverheid en andere overheidsinstanties vaak in het lijstje van favoriete werkgevers van Nederland voorkomen.

 

Daarnaast maakt de overheid steeds meer gebruik van innovatieve en creatieve oplossingen, om maatschappelijke en complexe uitdagingen te tackelen. Het beeld dat vaak wordt geschetst van werken bij de overheid is vergrijzing, praatcultuur en bureaucratie. Dat is zonde en niet waar! 

Juist het Rijk en de Gemeenten focussen zich op het digitaliseren van de manier waarop zij werken. Er wordt lean, scrum of zelfsturend gewerkt en beslissingen worden genomen op basis van grote hoeveelheden data. Genoeg dynamiek dus!

Traineeships bij de gemeenten

Naast het Rijk, bieden ook steeds meer gemeenten een traineeship aan voor starters. Zo’n traineeship is dé manier om te ontdekken wat werken bij de gemeente inhoudt en bied je als starter de mogelijkheid om te ontdekken waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Dit doe je door verschillende opdrachten te vervullen binnen verschillende domeinen (en soms zelfs verschillende gemeenten) en jezelf op zowel persoonlijk als professioneel vlak te ontwikkelen.

Kun je nog niet kiezen welke gemeente of rol jou het meest aanspreekt? Dan bestaan er ook nog gemeente-overstijgende traineeships, zoals het MRDH-traineeprogramma of het G4 traineeship. Het G4 traineeship bied je de mogelijkheid om in 2 jaar tijd steeds bij een andere gemeente binnen te kijken en jezelf te ontwikkelen als finance of digital expert én als mens. Dit doe je bij de gemeente Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Samen met je mede-trainees ga je op avontuur, bouw je kennis en expertise op en ga je aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling.

Meer weten over het G4 traineeship? Lees dan hier verder! Specifieke interesse in een van onze twee tracks? Kijk dan op de Data & Informatiemanagement pagina of Finance & Control pagina. 

Solliciteren voor beide traineeships kan nog tot en met 18 juli via deze link.