Gloria Sundermann

Trainee Finance en control

Sinds april 2020 ben ik werkzaam als trainee Finance & Control bij G4. Na een studie in de richting van Kunst kwam ik er achter dat ik met financiën wilde werken. Iets heel anders, maar dankzij werkervaring in deze richting zag ik mijn kans schoon om te solliciteren op het traineeship en zo de kans te krijgen om opdrachten te doen bij 3 van de vier grootste gemeenten van Nederland. Werken voor de G4 betekent meedraaien aan vraagstukken op grote schaal, voor honderdduizenden burgers. Het geeft een goed gevoel om aan iets te werken dat direct meerwaarde levert voor mensen. Het inwerken op afstand, wat door corona maatregelen nodig was, is een uitdaging. Soms moet je echt volhardend zijn, wil je aan de informatie komen die je nodig hebt. Maar je leert hiervan en wordt steeds beter en efficiënter in het vergaren van alle tools en kennis die je nodig hebt voor een opdracht.

Als trainee draai ik mee als volwaardige collega, met eigen taken en verantwoordelijkheden. Er is genoeg ruimte voor eigen initiatieven en het leren van additionele vaardigheden. Als business controller werk ik veel samen. Ik stel rapportages op, werk mee aan het verbeteren van managementinformatie, maak (kostprijs) analyses en verbind teams en collega’s met elkaar om samen nog meer waarde toe te voegen aan de opgaves waar we aan werken. Het project waar ik het meest trots op ben is het verbeteren van de leesbaarheid van de Utrechtse begroting 2022. Het ging hierbij om meer inzicht in het financiële gedeelte van de programma’s, voor raadsleden en burgers. De verbetervoorstellen die ik heb voorgedragen en vervolgens samen met collega’s heb uitgewerkt, zijn daadwerkelijk opgenomen in de begroting. Je kunt dus echt impact maken als trainee en hoe leuk is het om je eigen werk terug te zien op internet en in het boekwerk!

We hebben een personal coach die ons tijdens het hele traineeship begeleidt. We kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor, advies op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en als mediator als er conflicten zijn. Daarnaast zijn er veel trainingen, inhoudelijk maar ook gericht op persoonlijk leiderschap. Ook is er ruimte om zelf het initiatief te nemen voor een training voor de hele groep. Hierdoor konden we bijvoorbeeld een additionele training PowerBI volgen. Daarnaast heb je veel ruimte om op zoek te gaan naar werkzaamheden die je aanspreken en om jezelf te ontplooien. Ik merk dat ik echt op mijn plek ben en kan volmondig zeggen dat ik heel blij ben met mijn ‘carrièreswitch’.