Michael Stam

Trainee Informatiemanagement

Na het afronden van mijn master Human Rights, sinds april 2020 werkzaam als trainee informatiemanagement bij G4. Ik werk graag voor de overheid omdat je zo weet dat je bezig bent om het publiek belang te dienen. Als er een vraag langskomt over informatieveiligheid, dan betreft dat de gegevens van iedereen. Gaat het over hoe we onze digitale ethiek vormgeven, dan kunnen we ervoor zorgen dat we als overheid waardevol én menselijk handelen. Dat geeft mij heel veel energie. Wel merk ik dat het thuiswerken mij juist energie kost. Dat geldt voor meer jonge collega’s. Het is belangrijk dat je goed let op wat je nodig hebt daarin. Wat ik juist leuk vind is de afwisseling en het doen van veel korte termijnprojecten. Ik zou zeggen dat mijn werk wordt getypeerd door samenwerken en schrijven. Veel van wat ik doe komt neer op zorgen dat het juiste op papier staat, dat daarin de kennis van iedereen is verwerkt en dat het is afgestemd waar nodig.

Met de trainees hebben we een beslisboom gemaakt over hoe je als gemeente om kunt gaan met innovatie. Ik heb meegeholpen aan het concept en meegeschreven aan de aanpak, en vind dat we als team een heel mooi resultaat hebben opgeleverd. Een medetrainee met een UX-design achtergrond heeft het prachtig vormgegeven en onze opdrachtgever zag het goed in de context passen. Op dit project ben ik trots.

Als trainee neem je een heel ander referentiekader mee, waardoor je soms met heel nieuwe ideeën kunt komen. Het is heel fijn voor collega’s als er zo af en toe iemand roept: maar waarom doen we dit zo? Daarnaast kun je vaak als trainee ook gewoon veel oppakken en snel leren, waardoor je ook op lastige klussen van toegevoegde waarde bent. Je krijgt de ruimte om jezelf als trainee te ontwikkelen. We hebben bijvoorbeeld trainingen gehad in communicatie, tijdsmanagement en projectmanagement. Op meer persoonlijk vlak heb je de begeleiders vanuit je stad, die je om van alles kunt vragen en is er de traineebegeleider waarbij je terecht kunt. Werken voor de G4 betekent voor mij werken aan relevante vraagstukken met impact.