Ruud van der Kant

Trainee Finance en control

Ik ben sinds april 2020 werkzaam bij de G4 als trainee Finance & Control. Ik heb een passie voor overheidswerk, omdat ik overtuigd ben van de rol die de overheid speelt in het leefbaar maken van de maatschappij op verschillende niveau’s: op stedelijk, landelijk en globaal niveau. Beleid vertegenwoordigen waarmee iedereen geholpen is en waarmee de wereld een stukje eerlijker gemaakt wordt, daar sta ik voor. De positie als trainee geeft je een bepaalde stempel waarmee de drempel heel laag is om vragen te kunnen stellen. Het stellen van de juiste vragen zorgt ervoor dat er nieuwe inzichten ontstaan.

Finance & Control is vooral gericht op interne processen en daardoor soms wat droog qua stof, dan zie ik weinig direct resultaat van mijn werk. Het wordt in mijn ogen pas leuk als ik echt kan zien waarvoor ik me inzet, wanneer ik naar de stad, naar het kantoor toe kan gaan, en daar met mijn collega’s samen kan werken. Ik haal veel inspiratie en motivatie uit collega’s die zich net als ik met passie en drive inzetten voor de stad.

Ik werk aan projecten waar F&C maar een klein deel van uitmaakt. Vaak zijn dit projecten die een erg breed raakvlak hebben met maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatadaptatie, energietransitie en stedelijke mobiliteit. Dit zijn projecten waarbij heel erg veel afstemming nodig is met personen van verschillende directies binnen de organisatie. Ik ben het meest trots op het project waarbij ik samen met collega’s een SDG-strategie heb opgezet binnen de Gemeente Rotterdam. Hierbij heb ik een sessie georganiseerd waarbij vertegenwoordigers uit Barcelona, Wenen en Rotterdam gepresenteerd hebben hoe zij werken aan hun Sustainable Development Goals. Dit heeft gezorgd voor veel inspiratie en motivatie om dit verder te brengen.

In het persoonlijke ontwikkelingstraject van het traineeship ga je zelf nadenken over je capaciteiten en de activiteiten waar je blij van wordt. Door deze twee dingen aan elkaar te koppelen, kom je er vanzelf achter waar jij je carrière aan wilt wijden. Trainingen en cursussen zorgen er ook voor dat je erachter komt wat je leuk vindt om te doen. Daarnaast heb ik ook een aantal praktische cursussen gevolgd, bijvoorbeeld time management, die voor iedereen een meerwaarde zijn, omdat ze je algemene skills aanleren. Gemeentelijke organisaties staan te springen om jonge en frisse mensen. Zeker de F&C afdelingen hebben in mijn ogen behoefte aan verjonging en wat ‘nieuw elan’. Dit zorgt ervoor dat, als jij een gemotiveerde en energieke F&C’er bent, er een wereld voor je te winnen is.